måndag 26 april 2010

Mönster till Fiffilurerna

Här bjudes härmed på mitt mönster till Fiffilurerna. Säg till om du hittar något konstigt, eller undrar över något. Själv håller jag just nu på med en mörkblå fågel, och efter den ska det nog bli en cerise och sen en mörkgul... eller grön... ^-^


FIFFILURER

Förklaringar:
m = maska
sm = smygmaska
lm = luftmaska
fm = fastmaska
hst = halvstolpe
st = stolpe
2i1 = ökning, dvs 2 fm i samma m
3sti1 = ökning, dvs 3 st i samma m
Beskrivning inom hakar [ ...] upprepas det antal gånger som anges efter hakarna, t ex ”x6” upprepas 6 gånger.
Siffra inom parentes ( ...) anger antal maskor som ska finnas efter varje virkat varv.

Kropp
v1: 2 lm, virka 6 fm i andra m från nålen
v2: [2i1]x6  (12)
v3: [1 fm, 2i1]x6  (18)
v4: [2 fm, 2i1]x6  (24)
v5: [3 fm, 2i1]x6  (30)
v6: [4 fm, 2i1]x6  (36)
v7: [5 fm, 2i1]x6  (42)
v8: [6 fm, 2i1]x6  (48)
v9: [7 fm, 2i1]x6  (54)
v10: [8 fm, 2i1]x6  (60)
v11: [9 fm, 2i1]x6  (66)
v12: [10 fm, 2i1]x6  (72)
v13: [11 fm, 2i1]x6  (78)
v14: [12 fm, 2i1]x6  (84)
v15: [13 fm, 2i1]x6, avsluta med 1 sm  (90)

Tillägg 2011-04-03: Om man virkar kroppen exakt så som det står beskrivet i mönstret upptäcker man efter ett tag att man fått en väldigt stilig hexagon på köpet. Till vissa projekt kan det vara alldeles utmärkt, men kroppen på en Fiffilur kanske ser bättre ut med lite rundare form.  Det man då gör är helt enkelt att se till så ökningarna inte hamnar precis ovanför varandra i varje varv.
Virka helt enligt mönstret tom v4. Sätt sen en markör, t ex ett gem, i varvets sista maska. Börja v5 med 1 fm och gör sen direkt första ökningen. Fortsätt därefter enl mönster [3 fm, 2i1]. Varvet avslutas då med 2 fm. Gör lika på v6; 1 fm sen första ökningen, fortsätt därefter enl mönster [4 fm, 2i1] och avsluta varvet med 3 fm. V7 kan virkas enl mönstret och sen på v8 justerar man igen. Se bara till så att du får 6 ökningar jämnt fördelat över varvet, men inte precis ovanför varandra, och kroppen kommer bli så rund och fin!

Näbb
v1: 2 lm, virka 6 fm i andra m från nålen
v2: [2i1]x6  (12)
v3: [1 fm, 2i1]x6  (18)
v4: [2 fm, 2i1]x6, avsluta med 1 sm  (24)

Vingar (2 st)
v1: 10 lm
v2: starta i andra m från nålen; 8 fm, 3i1, 8fm, 3i1
v3: 3 fm, 2 hst, 3 st, [3sti1]x3, 3 st, 2 hst, 3 fm, 2 sm

Ben (2 st)
v1: 15 lm
v2: virka 7 fm i andra m från nålen

”Stjärtfjädrar”
(2 st):
v1: 15 lm
v2: virka 7 fm i andra m från nålen
(1 st):
v1: 10 lm
v2: virka 7 fm i andra m från nålen

Huvudtofs
v1: 30 lm

Blomma (gör så många du vill ha på Fiffiluren)
v1: 2 lm, virka 6 fm i andra m från nålen, avsluta med 1 sm

Hänge
v1: 80 lm

Montering
Jag tycker det är lättast att montera alla delar på Fiffiluren innan den sys ihop och stoppas. Fästning av de flesta trådar går t ex mycket lättare när man kan göra dem på insidan av kroppen.

Lägg ut kroppen och gör ett tänkt kors på den. Bestäm vilken ände som är huvud och vilken som är stjärt. 


Sy fast ”stjärtfjädrarna” i vald ände, den kortaste i mittmaskan och de två längre i maskorna på var sida närmast mittmaskan.

Sy fast ett ben någon maska framför och bakom mittmaskan på vardera motstående sida. Detta för att Fiffiluren ska få lite mellanrum mellan benen när kroppen sedan viks ihop.

Vik ihop kroppen och måtta in vart du vill att vingen ska sitta. Nåla fast vingen. Vik isär igen, och sy fast vingen. Sy fast andra vingen på motsvarande ställe på andra halvan av kroppen.

Vik ihop kroppen och måtta in vart du vill att blommorna ska sitta. Nåla fast, vik isär kroppen igen, och sy fast varje blomma på båda sidor av kroppen.

Vik ihop kroppen och titta vart mittlinjen på ryggen går. Bestäm vart du vill att huvudtofsen ska sitta, och nåla fast ena änden av den. Vik isär kroppen igen. Sy fast 1:a, 10:e, 20:e och 30:e maskan på luftmaskkedjan på samma ställe så att tre loopar bildas.

Sy fast hänget i kroppens mittpunkt längs med mittlinjen, där virkcirklarna börjar!

Vik ihop näbben. Sy ihop den till hälften, och stoppa ”lagom”. Vik ihop kroppen och stoppa in näbben i ”näbb-änden” till hälften. Nåla fast så den inte halkar iväg när du börjar sy. Sy ihop kroppen från ”näbb-änden”, börja med att sy fast näbben vid kroppen. När du har sytt fast kroppen längs med näbben på den sidan fortsätt sy ihop kroppen. Stoppa kroppen kontinuerligt så den blir jämnt fylld. Fortsätt sy ihop kroppen genom benen och avsluta med stjärtfjärdrarna. Var observant så du inte lämnar hål vid dessa där stoppningen kan kika ut.

Sy sedan fast näbben mot kroppen på fågelns andra sida. Var observant så du inte får ett hål precis under näbben.

Jag har valt att dekorera mina Fiffilurer med små pärlor i varje blomma i lite olika färger, samt sytt fast en liten swarovski-kristall i hålet som bildades i varje fot och i änden på varje stjärtfjäder. Solen gnistrar så fint i dessa när de hänger i fönstret sedan. Jag har dessutom virkat in ett litet smycke i hänget, med texten ”Love” eftersom Fiffilurer är riktiga kärleksfåglar  =)

lördag 24 april 2010

Vårtecken

Nu äntligen både känns det och syns det att det är vår!! Jag misströstade starkt här i veckan, när vi vaknade upp på morgonen till ett vinterlandskap som hette duga. Det snöade ymnigt, och täcket på bilen var många cm tjockt. Men idag är det varmt, och varmare ska det bli ^-^

Det är också, som vanligt på våren, fullt upp på alla håll och kanter. Hinner inte riktigt med att njuta, som våren förtjänar att man gör. Men idag, en liten stund mellan alla aktiviteter, har jag och min lilla konstnär tagit en paus och förundrats.

Vi begrundade hur gula tussilago verkligen kan bli... och hur fantastisk lekparken ser ut när de blommar i massor.


Vi beundrade grannkattens ihärdighet där han satt på utsidan av fönstret på fönsterblecket, uppvaktandes vår egen kattfröken som dessvärre (för hans del) var mindre imponerad...


Och ta-damm !! Äntligen har flocken flyttfåglar kommit åter från sin vinterflykt till varmare breddgrader ^-^
De finns i alla färger, kombinationer och mönster, är fantastiska sångare och riktiga kärleksfåglar. De lever flockvis, men i par, och är faktiskt lite pråliga av sig. Man kan hitta pärlor och kristaller lite här och där på varje individ. De är också mitt tävlingsbidrag till den pågående månadstävlingen på amigurumi ifokus


Japp, det är mitt hemliga projekt som jag knåpat på de få lediga stunder jag haft den senaste tiden. Jag blev redan i vintras inspirerad av fåglarna hos Attic24, där jag älskar att låta mig tjusas av både ord och bilder. Här finns mönster till Lucys fåglar, vilket alltså inte är det jag följt. Jag har helt efter eget huvud virkat mina, storlekar, delar och dimensioner, och mina fåglar är  inte bara vikta utan också lite stoppade och därmed runda i formen.
Fiff klurade ut vad mitt hemlighetsprojekt skulle bli, och när jag läste hennes kommentar stod det klart att det som hela tiden gäckat mig, nämligen vad den här sortens fågel heter, självklart måste bli - Fiffilurer!
Fiff; det är inte alla som har en fågelart uppkallad efter sig, men du har nu det. Hoppas du blir glad ^-^ 

Här kommer ett par bilder till på de två fiffilurer som håller till här hemma. Vet redan att det kommer flera, för jag tror att en hel flock kan se rätt så trevliga ut i ett fönster! Mönstret kommer jag att lägga ut här på bloggen om inte alltför länge, ska bara kontrollera lite till för det gick i en hast, men de är så lätta, så lätta att göra och jag tror vilken glad virkare som helst fixar en sån här alldeles själv oxå!

onsdag 21 april 2010

Smygtitt

Nu är det nästan klart, men inte riktigt dax för publicering ännu...
Just nu går nästan all ledig tid åt till en himla massa annat än virkning, så arbetet går låååångsaaaamt framåt. Men det går ändå framåt, så jag försöker att fokusera på det ^ ^'

Jag bjuder ändå på en liten smygtitt, så ni inte tröttnar fullständigt på mig. Förslagen från föregående inlägg om vad det verkligen ska bli var bra, mycket bra, men fel, tyvärr fel ^-^


Jag har gjort ett besök på Panduro sen starten också, för jag insåg att det saknades något glittrande på denna lilla "mummelmummel" och lite av det ser ni på smygkiken. Äsch, ni får en liten glutt till...


Nu, vidare i allt annat som också ska göras. Önskar alla en härlig dag!

lördag 17 april 2010

Runt runt...

Jag har tänkt delta i månadstävlingen på Amigurumi i Fokus, med tema vårtecken, men inspirationen har inte riktigt velat infinna sig... Men det ska man inte oroa sig för så himla mycket, har jag lärt mig. Det är bara att ta en paus, tänka på helt andra saker ett tag och sen plötsligt - mitt i dammsugningen för egen del - så kommer idéerna strömmande igen ^-^

Så där stod jag, starkt övervägande att slänga dammsugaren all världens väg och kasta mig på garnkorgen i stället och bara såg framför mig precis hur mitt bidrag skulle se ut. Men mitt vuxna, ansvarsfulla, jag (jo, det finns ett sånt där inne också, ibland ^-^) städade klart innan jag äntligen fick kasta mig över garnkorgen!

Nu är jag en bit på väg, och jag kan inte låta bli att lägga ut en liten bild här, men jag tänker inte tala om vad det ska bli. Nya bilder kommer när det är klart. Någon som vill gissa... ?

tisdag 13 april 2010

Ediths presentrosett

För ett tag sen visade jag ett nytt pyssel jag lärt mig på bassängkanten; vika presentrosetter. När jag en sen kväll bläddrade i mina urgamla virk- och stickbeskrivningar hittade jag en beskrivning på ytterligare en presentrosett, och idag provade jag och nöjd blev jag ^-^

Dessutom lärde jag mig för ett tag sen att göra små, små stjärnor efter att ha läst ett inlägg hos Ilkka. Hon kallar dem Lucky Stars, och här finns inlägg med länk till beskrivning. Jag har provat att göra dem i både pappersremsor och presentsnöre, och båda funkar. Papper är dock lite lättare. Det visade sig att dessa två, stjärnorna och rosetterna, passade utmärkt ihop! Så här blev det:


En rosett med en pytteliten lyckostjärna fastlimmad i mitten. Det blev fint att göra både i samma och olika snören:


Både det blå och det gröna snöret (sk presentsnöre) är köpta på Panduro, där de just nu har en hel hylla full av snören i härliga färger och mönster.

För den intresserade finns en beskrivning på hur man går till väga för att göra en sån här rosett (med mina foton som illustration) till vänster.

måndag 12 april 2010

Mera drakar!

Var just in och tittade på Ragnaröks nye bror; Fighter of Armageddon ... och jag säger bara en sak... eller det gör jag inte för jag är mållös...

Det sätter lite perspektiv på det här med att skapa egna mönster, minst sagt! Och nu när jag återfått talförmågan måste jag få säga att det är utvecklande att följa något av Gudrun Kulich mönster. I jobbet med Ragnarök lär jag mig massor om hur man kan forma figurer, som jag kommer ha nytta av i framtiden minsann!

Prova, alla som vågar! Hon har ju mindre figurer att be om mönster på om man tycker att just dessa drakar är liiite stora ^-^

söndag 11 april 2010

Pyssel från förr

Efter april-dockan har det bara virkats drake här hemma, men Konstnären håller på och förbereder ett eget pyssel med en av sina födelsedagsprestenter och då kom jag att tänka på mina egna pyssel från "för länge, länge sen". Så idag visar jag nått gammalt istället för nåt nytt ^-^

Jag pysslade mycket med cernit-lera för några år sen, och där finns också dessa oändliga möjligheter... Eftersom jag är mycket intresserad av sagor och fantasy kom inspirationen därifrån.

Här är min lilla häxa, i färd med att tillreda en av sina mycket giftiga brygder. Det bubblar kraftigt i grytan - eller åtminstone var det vad jag tänkte mig det skulle se ut som, men storebror här hemma (som då var rätt mycket mindre...) kommenterade det hela med "åh, kokar hon ärtor!?"

Här är storebrors trollkarl, som egentligen var den första figuren jag gjorde. Häxan var den andra. Här är det mycket trolldom och magi. När jag tänker efter tror jag dessa kom till ungefär samtidigt som Harry Potter introducerades i Sverige, vilket betyder att de är ungefär 10 år gamla alltså...  Kolla stjärnkartan målad på en flintasten.

Så gjorde jag flera olika sorters tomtar. Detta är en lyckotomte (till vänster) och en hustomte (till höger). Förutom dem gjorde jag en skogstomte, en gårdstomte och (naturligtvis) en jultomte. Alla tänkta att bringa lycka. Dessa gjorde jag många av och de flesta fick nya hem. Undrar hur många som finns kvar...

Slutligen ett betydligt nyare pyssel, men ändå nästan ett år gammalt, tillverkat av Den lilla konstnären.

Hon valde en av våra vackraste stenar i samlingen och ritade ett porträtt av vår lilla Lea, som kort innan dess for till katthimlen. Älskad och saknad av oss alla här hemma, men sällan sedd av någon annan som den lilla skyggis hon var. Nu är det snart ett år sen hon for, men just idag när jag satte mig framför datorn kom plötsligt ett av hennes randiga katthår upp i tangentbordet.

Så, nu skiner solen utanför fönstret och det är dags att ta på sig gummistövlar och gå ut i trädgården. Vi har fortfarande en snöhög kvar i ett skuggigt parti, och den tänkte jag bära ut i solen och värma lite ^-^

onsdag 7 april 2010

Min aprildocka

Ikväll blev min aprildocka från Ulliga gulliga saker färdig. Den kom till på rekordtid, tror jag, då jag denna vecka fått långa stunders väntetid flera gånger och i vetskap om detta plockade med mig min lilla virkväska varje gång.
Även om själva påsken är över har vi fortfarande många påskägg kvar, och aprildockan Kyckling kände sig genast hemma mitt bland dem ^-^


Jag gjorde några ändringar i förhållande till Veronicas beskrivning, men inte stora. Huvudet fick ingen hals, utan blev en helt rund boll för att passa i luvan som jag gjorde rejäl så den sticker ut runt hela ansiktet.
När jag virkade benen lät jag också den gula dräkten börja en bit ner på benen istället för bara på kroppen. Sen gjorde jag en liten färgändring, som kom sig av att mitt röda nystan var försvinnande litet och endast räckte till kam och haklapp. Benen fick därför bli orange istället för röda. Men Kyckling tycker det funkar så då klagar inte jag!

Tävling hos Virka amigurumi!

En pågående tävling finns hos Virka amigurumi där man firar massor av besökare. Där kan man vinna massor av ögon och nosar, se här på bilden bara!


Den tävlingen pågår till den 11/4, och kriterierna för lotter finns under länken ovan! Måste absolut göra ett försök!!

söndag 4 april 2010

Glad stolpe!

Mötte denna härliga syn när vi vandrade omkring på stan i det härliga vårvädret. Vem kan motstå ett leende vid åsynen av en så glad stolpe? ^-^   Konstnär okänd, men tack så mycket! Mycket vackert mönster!

lördag 3 april 2010

Glad Påsk !!

Ett påskkort från Pysselstugan till er alla


och en stor härlig påskbukett tulpaner till var och en!


Hoppas ni alla haft en härlig Påskafton, och att resten av helgen blir härlig och full av sånt ni tycker om! Vi har haft det lite körigt här, så nu ska vi bara ta det lugnt. Själv har jag, mellan alla "måsten", lyckats göra klart två påskdekorationer till som nu finns i Påskmönstret. Påskriset är på plats och det är så fint med alla påsk-amigurumisar i det.

Nu ska jag börja på Veronicas april-docka från Ulliga Gulliga Saker, länk till mönstret finns i vänsterlisten här bredvid. När min egen docka är klar kommer den upp på bild istället. Än så länge är det Veronicas docka där.

Sen ska jag också fundera på vad jag ska göra av mitt lilla "fynd-låde-fynd" som jag råkade på tidigare veckan. Jag har några än så länge rätt fantasirika idéer om vad det kan bli.... ^-^


Sen ska jag virka vidare på min drake... den har legat nere ett tag för min lilla, lilla virknål försvann plötsligt en dag. Ingen aning om vart, och den har inte dykt upp igen heller. Nu har jag införskaffat en ny, så nu ska här drakas vidare!